Record brekende editie van Dutch Sport Horse Sales 2013

24 september 2013

Dinsdag 24 september 2013 

De tiende editie van de Dutch Sport Horse Sales gaat als ‘fenomenaal’ de boeken in. De veiling van getalenteerde 4-, 5- en 6-jarige springpaarden brak vanavond al haar, toch al zo stevige, records.

Vanavond werden ongekend hoge prijzen betaald voor de zeer sterke collectie die is samengesteld door Paul en Emile Hendrix, Yves Houtackers en Neil Jones. Het succes van vanavond is het resultaat van een tien jaar lange heldere visie op fokkerij en sport.

De totaal opbrengst bedroeg maar liefst €2.717.000,-. Met een totaal van 28 paarden die onder de hamer kwamen, ligt het gemiddelde op € 97.035,71. De absolute veilingtopper was het paard Duplikaat (Eurocommerce Toulouse x Kojak). Uiteindelijk wisselde dit geweldige springtalent voor maar liefst € 360.000,- van eigenaar. Duplikaat vertrekt naar Amerika.

dshs_2
Veilingpiste Dutch Sport Horse Sales

Een ander toekomstig toptalent dat duur verkocht werd, was Don Juan VL (Canturano x Indorado). Deze opvallende zoon van de Holsteiner-hengst Canturano werd voor € 325.000,- verkocht naar Amerika. De moeder van Don Juan VL gaf eerder al de merrie Bestinov (Ustinov x Indorado) die tot vanmiddag recordhouder was als veilingtopper van de Dutch Sport Horse Sales door in 2011 voor € 290.000,- naar Rusland verkocht te worden.

Een andere favoriet uit de collectie die haar rol vanavond helemaal waarmaakte, was Zira van het Kapelhof. Deze Zurich x Quickfeuer werd door veilingmeester Koen Olaerts voor € 235.000,- afgeslagen. De schimmelmerrie vertrekt naar Groot-Brittannië. Slechts één paard uit de collectie blijft in Nederland.

dshs_4

Tevens werd de ‘Horse of the Year Award’ uitgereikt, een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een springpaard dat furore maakt in de internationale springsport. Dit jaar won Anyway (No Limit x Farmer) deze prijs. Anyway won onder andere het 1.40m in Wiesbaden onder Denis Lynch. Inmiddels wordt Anyway gereden door de Brit Samuel Hutton. In juni werden zij tweede in de Grote Prijs van CSI2* San Remo. John en Lisa Hales namen de award in ontvangst omdat zij Anyway tijdens de Dutch Sport Horse Sales in 2010 kochten.

dshs_1 Veilingmeester Koen Olaerts in actie

Paul Hendrix over de avond: ‘De kracht van deze editie van de Dutch Sport Horse Sales is dat veel internationale klanten de moeite hebben genomen om naar Weert af te reizen. Dat stellen we bijzonder op prijs en daar zijn we ook erg trots op. We hadden zeer veel vertrouwen in de collectie van dit jaar. De kwaliteit was over alle leeftijdsgroepen gezien uitzonderlijk sterk. De afgelopen weken merkten we al dat er veel interesse was, maar dit resultaat overtrof onze verwachtingen.’

dshs_3