“DSHS-paarden presteren uitstekend over de hele wereld. Daar kun je niet omheen”

13 augustus 2015

Noorwegen staat bekend om haar prachtige Fjorden, rijke cultuur en bijzondere ligging. Liefhebbers van de springsport denken bij Noorwegen direct aan onder andere Geir Gulliksen, Morten Djupvik en Line Raaholt. Deze laatste dame laten we in dit artikel graag aan het woord. Ze vertelt over haar link met de Dutch Sport Horse Sales en de aankoop van haar inmiddels achtjarige talent.

De 32-jarige springamazone woont samen met haar man Lars Petter in de hoofdstad Oslo. Ondanks haar jonge leeftijd behoort ze toch al enige jaren tot de top van de Noorse springsenioren. Ze neemt deel aan internationale concoursen waaronder Valkenswaard, Estoril, Monaco en Abu Dhabi. Dit deed ze met haar paarden Blue Thunder, Diego Forever en Abrisco V.

Line wist al vroeg wat ze wilde worden: “Toen ik vijf jaar was zat ik voor het eerst op een pony. Ik vond het geweldig. Ik klom op van ponies, naar junioren, young riders en senioren. Ik geniet nog iedere dag van het werk dat ik mag doen.”

Line Raaholt

Line Raaholt

Drie jaar geleden, in 2012, kocht ze Cupido (Harley VDL x Ircolando). Dit deed ze in Weert tijdens de Dutch Sport Horse Sales. Line vertelt over hoe ze bij de Dutch Sport Horse Sales terecht kwam: “Omdat ik het nodig vind om mezelf als ruiter te verbeteren heb ik tweeënhalf jaar in Nederland gewoond om bij Yves Houtackers te trainen. Yves vertelde vol enthousiasme over de collectie van dat jaar. Ik houd mijn ogen altijd open voor jong talent, want dat is moeilijk te vinden. Cupido stond me direct aan. Met advies van Yves heb ik mijn zinnen op hem gezet en ben nog steeds ontzettend blij met hem. Inmiddels is Cupido acht jaar oud en breng ik hem uit in ranking proeven op 1.45m en soms op 1.50m niveau. Hij is erg goed voor me, zet zich volledig in en heeft een geweldig karakter. Echt een paard voor de toekomst!”

Line brengt het meeste van haar tijd door in het Noorse Drammen. Dat ligt op ongeveer 30 minuten rijden vanaf de hoofdstad. Daar huurt ze acht boxen op het bedrijf van Geir Gulliksen. “Ik train al bij Geir sinds m’n 18e. Ik heb al zoveel van die man geleerd. Het is dan ook ideaal om mijn paarden daar gestald te hebben.”

Komt Line dit jaar ook weer naar de veiling? “Jazeker, het is voor mij dé manier om getalenteerde jonge springpaarden te vinden. Als koper kun je er gerust op zijn dat de kwaliteit van de paarden goed is. DSHS-paarden presteren uitstekend over de hele wereld. Daar kun je niet omheen. In Noorwegen hebben we dergelijke veilingen niet. Ik vind het knap dat Paul, Emile, Neil en Yves ieder jaar weer zo’n sterke collectie bij elkaar weten te krijgen. Daar komt veel passie en kennis bij kijken.”